ASO © 2015
PIMPINONE


PIMPINONE

Danmarks premiere af Telemanns pragtfulde komiske opera
med tilføjet instrumentalmusik og ekstra arier

Sangere: Berit Barfred Jensen; Jesper Mikkelsen
Instruktør: Jan Maagaard
Scenograf: Ivar Gjørup
Musikalsk ledelse: David Riddell
Randers Kammerorkester

Pimpinone (TWV 21:15) havde premiere på Theater am Gänsemarkt i Hamborg, september 27, 1725, som lidt lettere underholdning mellem akterne af Telemanns tilpasning af Händels opera seria Tamerlano. Dens fulde titel er Die Ungleiche Heirat zwischen Vespetta und Pimpinone oder Das herrsch-süchtige Camer Mägden (Det ulige ægteskab mellem Vespetta og Pimpinone eller Den dominerende kammerpige). Værket er beskrevet som en Lustiges Zwischenspiel i tre dele og var meget vellykket ved premieren og blev efterfulgt af mange andre af slagsen, især La Serva Padrona af Giovanni Battista Pergolesi.

I modsætning til barokkens storslåede verden af guder og fyrster med dens overvældende kærlighedspassion, længsel og smerte findes en anden mere praktisk virkelighed i disse tre komiske intermezzi, hvor den arbejdsløse kammerpige Vespetta vækker ukendte følelser til live hos den rige men ensomme og verdensfjerne Pimpinone. Han ansætter hende som sin kammerpige og husbestyrerinde med en overraskende udvikling til følge.

Ifølge Telemann, skulle der, hvis Pimpinone skulle opføres som selvstændigt værk (og det blev så populært at det skete meget ofte), spilles en serie af Italienske koncerter imellem de tre intermezzi som erstatning for akterne af en opera seria. I Aarhus Sommeroperas version er der tilføjet instrumentalmusik samt to arier skrevet af Telemann, men som oprindelig blev opført som en del af Reinhard Keisers opera Nebucadnezar. Det hele fortælles i et tegneserieunivers, hvor klassisk barok møder vores egen moderne tid.

 


Premiere :
26. august kl.19.30

Forestillinger:
28. august kl.19.30
1. september kl.19.30
2. september kl.19.30
4. september kl.19.30
8. september kl.19.30
9. september kl.19.30
11. september kl.19.30

Helsingør Theater,
Den Gamle By,
Viborgvej 2,
8000 Århus C

Billetsalg
Musikhuset Aarhus
tlf. 89 404040

www.billetlugen.dk
tlf. 70 263267